Jsem beefeater!

Kdysi jsem se dozvěděl, že výborný anglický gin, Beefeater, dostal svůj název podle strážců Toweru. Byli to elitní vojáci, a jako takoví museli dostávat to nejlepší jídlo. Dostávali tedy hovězí maso, které bylo vždy považováno za to nejlepší, za zdroj síly. Proto se strážcům Toweru říkalo Beefeaters, jedlíci hovězího.

Nejsem strážcem Toweru, ale hovězí mám opravdu rád. Guláš z hovězí kližky, dobrý tatarák, steaky, líčka a další druhy hovězího jsou opravdovou dobrotou. Jednou za rok si ale chci pochutnat na hovězím mase připravovaném tak, jak si to sám doma nepřipravím. Po brazilsku v Brasileiru.

Minulý týden jsme zašli s přáteli do restaurace Brasileiro Ambiente v Slovanském domě. Nebyl jsem tam poprvé, takže vím, že ať otáčíte terčík na zelenou nebo na červenou stranu, passadores de carne vám nosí dobré maso. All can you eat! To je výzva, že? Abych si ale užil to, proč jsem přišel, tedy výborně připravené hovězí maso, nakládám si jen trochu zeleniny, jako přílohu, a ostatní jídla odmítám. V nabídce jsou ryby, jehněčí, drůbeží maso i srdce, ale já jsem vytrval. A tak jsem si pochutnal. Výborný hřbet z argentinského býka v mátové omáčce nebo pikantní. Ořech, pupek, bok, loupaná plec, kýta, vše skvěle kořeněné, šťavnaté a zajímavé. Pro mne byly vrcholem zážitku ořech z uruguayského býka v parmazánu a především – květová špička. Báječná, šťavnatá, s žilkami jemné kližky, prostě zážitek.

Také pro člověka, který neholduje hovězímu masu je v Brasileiru spousta dobrot, salátů, sushi, a taky pečený banán, výborný (říkala moje žena) pečený ananas atd. A nesmím zapomenout na výborné červené víno. To je trochu dražší, než by se slušelo, ale dá se to vydržet.

Ale stejně – každý beefeater si v Brasileiru opravdu pochutná jedině na skvělém hovězím. Doporučuji.

Radomil Bábek, Praha, květen 2013

Radomil Bábek
Počítadlo návštěv